Hola,
Con un poco de retraso, os pego aqui la ultima noticia publicada sobre la azarosa vida del Museu del Transport de Catalunya.
(primer el texto encatalan, luego la traudccion automnatica de http://www.internostrum.com)
Diari AVUI, 1 de noviembre de 2005
El Museu del Transport descarrila
CONFLICTE · La fundació privada que gestiona el centre de la Pobla de Lillet acomiada els deu treballadors SORTIDA · El govern es prepara per fer-se'n càrrec MATERIAL · Al museu s'hi conserven 170 vehicles
Xavi Rosiñol
Amenaces de mort, agressions, trasllats forçosos, denúncies, conflictes institucionals i baralles, moltes baralles polítiques. En catorze anys, el Museu del Transport de Catalunya, situat a l'Alt Berguedà, ha viscut una història tortuosa i plena d'embolics, fins arribar al col·lapse que viu avui.
La fundació privada que gestiona el centre i l'Escola de Restauració de Vehicles Antics ha acomiadat els deu treballadors que té, i ara la Generalitat es prepara per intervernir-hi. El primer pas és inventariar el patrimoni de la fundació, una tasca complicada perquè el museu és ple de vehicles cedits per propietaris privats o per institucions, com ara l'autobús Dodge i el camió rus ZIS que van aparèixer a la pel·lícula Soldados de Salamina, de David Trueba, basada en la novel·la de Javier Cercas.
Els treballadors de la fundació no cobren des del mes de juliol, però, fins fa dues setmanes direcció no els va acomiadar formalment. De manera que el comitè d'empresa ha rebut els acomiadaments amb una "certa esperança" i amb la voluntat que el govern català gestioni el museu i l'escola d'una manera més eficaç.
"Encara és aviat per determinar quin serà el futur del projecte, però la Generalitat treballa amb la possibilitat de crear una escola taller pública i un museu més ordenat per als vehicles restaurats", explica el subdelegat del govern a la Catalunya central, Josep Ramon Mora. En les pròximes setmanes es concretaran els plans de la Generalitat, i podria ser que part dels treballadors acomiadats poguessin tornar a la feina.
L'any passat, el govern ja va intervenir en el trasllat forçós del museu i de l'escola des del Clot del Moro, el singular recinte fabril situat al terme de Castellar de n'Hug, fins a l'estació de l'Empalme, al municipi veí de la Pobla de Lillet. Era el punt final d'un llarg estira-i-arronsa entre el director de l'escola, Carles Salmerón, i l'alcalde de Castellar, Josep Orriols (CiU), fruit de sorolloses discrepàncies personals.
Orriols acumula tres sentències per diversos incidents amb els responsables del centre. A finals del 2002, l'alcalde va encastar un vehicle d'una agrupació de defensa forestal a la porta de l'escola. També va entar a les aules i es va esbatussar a cops de puny amb un professor, davant dels alumnes, que els van haver de separar. Tres mesos més tard, va amenaçar Salmerón amb aquestes paraules: "Et pelaré, l'únic objectiu que tinc a la vida és acabar amb tu". I els responsables de l'escola témen que el mateix Orriols estigui al darrere de les destrosses que van patir a cops de pedra deu vehicles del museu, el novembre passat, i que tenen un valor de 12.000 euros.
Trasllat a la Pobla
L'enfrontament va acabar amb la decisió d'Orriols de retirar la llicència d'activitats municipals a l'escola museu, ratificada per un jutjat contenciós administratiu de Barcelona. El centre es va veure obligat a tancar portes i, per això, la Generalitat li va donar aixopluc en un edifici nou que va construir a la Pobla. A més, el govern va destituïr del càrrec de gerent el president comarcal de CDC, Ramon Minoves, imposat per l'anterior executiu, amb un sou de 6.000 euros al mes.
El Museu del Transport, la primera fase del qual es va obrir el 1991, disposa de més de 170 vehicles antics, en part restaurats. En la seva funció de suplència d'un museu públic inexistent, guarda la col·lecció de l'Ajuntament de Barcelona, que inclou una dotzena de tramvies.
Ara, el museu escola és al costat de la primera estació del carrilet turístic de l'Alt Berguedà. Un emblema de l'aposta turística de la comarca, que s'ha posat en marxa aquest estiu, amb l'impuls de FGC, després d'anys de gestions infructuoses. L'estrena ha estat un èxit: en dos mesos, s'han enfilat als vagons més de 15.000 viatgers. El carrilet ja ha sortit del túnel, però el museu i l'escola encara s'han d'encarrilar.
Traduccion automatica castellano
El Museo del Transporte descarrila
CONFLICTO La fundación privada que gestiona el centro de la Pobla de Lillet despide los diez trabajadores SALIDA El gobierno se prepara por hacerse cargo MATERIAL En el museo se conservan 170 vehículos
Xavi Rosiñol
Amenazas de muerte, agresiones, traslados forzosos, denuncias, conflictos institucionales y peleas, muchas peleas políticas. En catorce años, el Museo del Transporte de Catalunya, situado al Alto Berguedà, ha vivido una historia *tortuosa y llena de líos, hasta llegar al colapso que vive hoy.
La fundación privada que gestiona el centro y la Escuela de Restauración de Vehículos Antiguos ha despedido los diez trabajadores que tiene, y ahora la Generalitat se prepara por intervernir-. El primer paso es inventariar el patrimonio de la fundación, una tarea complicada porque el museo es lleno de vehículos cedidos por propietarios privados o por instituciones, como por ejemplo el autobús Dodge y el camión ruso ZIS que aparecieron a la película Soldados de Salamina, de David Trueba, basada en la novela de Javier Cercas.
Los trabajadores de la fundación no cobran desde el mes de julio, pero, finos hace dos semanas dirección no los despidió formalmente. De forma que el comité de empresa ha recibido los despidos con una "cierta esperanza" y con la voluntad que el gobierno catalán gestione el museo y la escuela de una manera más eficaz.
"Aun es pronto por determinar cuál será el futuro del proyecto, pero la Generalitat trabaja con la posibilidad de crear una escuela taller pública y un museo más ordenado para los vehículos restaurados", explica el subdelegado del gobierno a la Catalunya central, Josep Ramon Mora. En las próximas semanas se concretarán los planes de la Generalitat, y podría ser que parte de los trabajadores despedidos pudieran volver al trabajo.
El año pasado, el gobierno ya intervino en el traslado forzoso del museo y de la escuela desde el Hoyo del Moro, el singular recinto fabril sito al término de Castellar de n'Hug, hasta la estación de lo Empalmo, al municipio vecino de la Pobla de Lillet. Era el punto final de un largolargo estira-y-arronsa/ entre el director de la escuela, Carles *Salmerón, y el alcalde de Castellar, Josep *Orriols (CIU), fruto de ruidosas discrepancias personales.
Orriols acumula tres sentencias por varios incidentes con los responsables del centro. A finales del 2002, el alcalde empotró un vehículo de una agrupación de defensa forestal a la puerta de la escuela. También entro en las aulas y se va esbatussar a puñetazos con un profesor, delante de los alumnos, que los tuvieron que separar. Tres meses más tarde, amenazó Salmerón con estas palabras: "Te pelaré, el único objetivo que tengo a la vida es acabar contigo". Y los responsables de la escuela témen que el mismo Orriols esté al en pos de los destrozos que padecieron a golpes de piedra diez vehículos del museo, el noviembre pasado, y que tienen un valor de 12.000 euros.
Traslado a la Puebla
El enfrentamiento acabó con la decisión de Orriols de retirar la licencia de actividades municipales a la escuela museo, ratificada por un juzgado contencioso administrativo de Barcelona. El centro se vio obligado a cerrar puertas y, por esto, la Generalitat le dio cobijo en un edificio nuevo que construyó a la Puebla. Además, el gobierno va a destituïr del cargo de gerente el presidente comarcal de *CDC, Ramon Minoves, impuesto por el anterior ejecutivo, con un sueldo de 6.000 euros al mes.
El Museo del Transporte, la primera fase del cual se abrió el 1991, dispone de más de 170 vehículos antiguos, en parte restaurados. En su función de suplencia de un museo público inexistente, guarda la colección del Ayuntamiento de Barcelona, que incluye una docena de tranvías.
Ahora, el museo escuela es junto a la primera estación del carrilet turístico del Alto Berguedà. Un emblema de la apuesta turística de la comarca, que se ha puesto en marcha este verano, con el impulso de FGC, tras años de gestiones infructuosas. El estreno ha sido un éxito: en dos meses, se han ensartado a los vagones más de 15.000 viajeros. El carrilet ya ha salido del túnel, pero el museo y la escuela encara se han de encarrilar.